Comenzi externe

     Comenzile externe se utilizeaza pentru urmarirea intregului proces de productie din momentul primirii comenzii de la client, apoi pe tot parcursul liniei de asamblare, urmarirea rebuturilor, si a produselor care trec controlul de calitate si in final a obtinerii productiei. Astfel pentru utilizarea comenzilor externe se definesc patru gestiuni (denumite aici cu titlu de exemplu Magazie, Lucru, Rebuturi si Test): Magazie - gestiunea in care se regaseste materia prima din care se vor obtine produsele finite; Lucru - linia de asamblare gestiunea in care intra materia prima din momentul scoaterii din magazie si pana cand se obtin produsele finite; Rebuturi - gestiunea in care se vor regasi rebuturile (produse finite care nu trec controlul de calitate); Test - gestiunea controlului tehnic de calitate care transfera fie in produse finite cele care trec testul fie in rebuturi pentru cele irecuperabile.



     La primirea comenzii ferme de la client se va deschide o comanda prin apasarea butonului Adauga. Pentru modificarea unei comenzi deja inregistrate se utilizeaza butonul Modifica iar pentru stergerea unei comenzi existente se apasa butonul Sterge.

Se va deschide fereastra Comanda externa de productie unde se vor inregistra produsele finite comandate de client. Pentru inregistrarea comenzii se completeaza urmatoarele campuri:



  • Numar comanda - se completeaza cu numarul de ordine al comenzii primite de la client;
  • Data - data deschiderii comenzii, implicit completata cu data curenta a calculatorului, modificabila de utilizator;
  • Client - se selecteaza clientul care a comandat produsele, prin introducerea primelor litere ale numelui clientului si apasarea tastei F9, sau primele cifre ale codului fiscal si apasarea tastei F8;
  • Nr.la cli. - se completeaza cu numarul dat de client comenzii transmise;
  • Comentarii - orice date aditionale de retinut la comanda clientului;
  • Pentru adaugarea produselor pe comanda clientului, se apasa butonul Adauga rind care va deschide macheta de selectie a retetelor de productie, fiind necesara mai intai definirea retetelor de productie pentru produsul finit comandat de client. Dupa selectia produsului finit comandat de client, se completeaza cu numarul din produsul finit selectat, comandate de client;
  • Butonul Sterge rind se utilizeaza pentru stergerea produsului selectat din tabela de produse comandate;
  • Dupa adaugarea produselor comandate de client si completarea numarului acestora se poate apasa butonul Posibil de realizat care va calcula numarul de produse finite care se pot obtine din cantitatea existenta de materie prima aflata pe stoc la data completata la comanda clientului.



    Se va deschide fereastra Cantitati de produse posibil de facut cu materialele existente, unde putem urmari:
    • In tabela din partea de sus a machetei avem produsele finite comandate si completate in macheta anterioara, plus coloana cu cantitate posibila de produs cu cantitatile de materie prima existenta pe stoc;
    • In partea de jos putem urmari materia prima, in doua variante. Daca este selectata optiunea Pt.produsul selectat - afiseaza materia prima pentru produsul selectat din tabela de sus cu campuri pentru cantitatea necesara sa fie produsa pentru a obtine cantitatea totala de produs finit si camp cu cantitatea existenta in momentul respectiv. Daca se selecteaza optiunea Pentru toate produsele in tabela de jos se vor afisa in acelasi format materia prima necesara pentru toate produsele din tabela din partea de sus. In ambele variante ultima coloana reprezinta diferenta intre cantitatea necesara si cea existenta, putandu-se extrage de aici produsele care sunt nevoie a fi comandate pentru a obtine in totalitate produsele finite comandate de client;
    Dupa terminarea inregistrarii comenzii se apasa butonul Salveaza pentru salvarea comenzii intocmite si revenirea in macheta anterioara. Butonul Renunta se utilizeaza pentru iesirea din macheta curenta fara a salva modificarile.
  • Pentru lansarea in productie a unei comenzi deja inregistrate se selecteaza comanda respectiva si se apasa butonul Lanseaza comanda productie, care va deschide fereastra Comenzi productie. In partea de sus a machetei putem vedea comenzile care auf fost deja lansate in productie. Lansarea in productie a unei comenzi va muta materia prima necesara pentru un numar de produse din gestiunea Depozit in gestiunea Lucru. In partea de jos putem vedea situatie produselor din comanda, si anume Cantitate de efectuat, Cantitate posibila de efectuat si cantitate terminata. Cantitatea in lucru reprezinta diferenta dintre campurile anterioare. In aceasta macheta se pot efectua urmatoarele operatii:



    • Lansare produse in lucru se face cu ajutorul butoanelor Adauga, Modifica si Sterge din partea dreapta sus a machetei. Pentru lansarea unei comenzi noi se apasa butonul Adauga care ne va deshide fereastra Comenzi de productie unde putem efectua urmatoarele operatii:



      • Data - se completeaza cu data lansarii in productie;
      • Explicatii - informatii suplimentare optionale;
      • Adauga, Modifica si Sterge - se utilizeaza pentru lansarea in productie a unui numar de produse finite. Numarul de produse finite se foloseste pentru stabilirea consumurilor si transferul celor care exista din depozit in gestiunea lucru, materia prima lipsa putand fi completata ulterior dupa receptionarea acestora. Pentru adaugare se apasa butonul Adauga si se completeaza cu numarul de produse finite care va stabili necesarul. Aici exista posibilitatea de adaugare a altor produse finite obtinute anterior prin bifarea optiunii Adauga materiale din subretete care va permite adaugarea materiei prime in cazul in care in materia prima se regasesc produse care se obtin la randul lor din retete de productie. Dupa adaugarea tuturor produselor finite care se dau in lucru, odata cu salvarea comenzii se vor muta materiile prime din gestiunea Depozit in gestiunea Lucru (numai cele aflate pe stoc);
    • Butonul Miscari din Depozit in Lucru - permite completarea materiilor prime care au lipsit la salvarea unei comenzi de lucru salvate anterior, astfel: se va deschide macheta de Miscari intre Depozit si Lucru:



      Pentru completarea de cantitati la o comanda anterioara se apasa butonul Adauga, se deschide macheta Completarea cantitatilor necesare comenzii de productie.



      Aici regasim toate materiile prime transferate, randurile colorate cu alb sunt complete si nu necesita completare aditionala, iar cu galben sunt colorate cele care au nevoie de completari, se completeaza pe randurile respective cu cantitatile cu care se suplimenteaza comanda anterioara. Pentru cantitatile care nu exista in stoc se poate utiliza butonul Listez lipsa XLS - care va genera un raport in MSExcel cu produsele lipsa. Dupa completarea cantitatilor suplimentare se apasa butonul Salveaza pentru a reveni in macheta anterioara cu salvarea modificarilor operate, sau Renunta pentru revenire fara salvare. Butonul Listare se poate utiliza pentru listarea pe ecran sau la imprimanta a datelor din aceasta macheta;
    • Categoria Rebuturi se utilizeaza pentru inregistrarea de produse finite care nu trec de controlul de calitate. Butonul Adauga se utilizeaza pentru adaugare de rebuturi, iar butonul Rebuturi pentru consultarea rebuturilor deja inregistrate. Inregistrare de rebuturi va avea ca efect mutarea materiei prime aferente produselor finite inregistrate ca rebuturi din gestiunea Lucru in gestiunea Rebuturi. La apasarea butonului Adauga se va deschide fereastra Rebuturi de unde putem efectua urmatoarele operatii:



      Se selecteaza materia prima care se doreste sa se inregistreze ca rebut, se completeaza cantitatea care se muta in rebut si aditional daca se bifeaza Inlocuit la randul respectiv, se vor muta din depozit in gestiunea lucru cantitatea completata la rebut, iar rebuturile se vor transfera din gestiunea Lucru in gestiunea Rebuturi. Reprezinta de fapt inlocuirea pieselor inregistrate ca rebut cu altele noi din magazie. Daca se bifeaza Muta inapoi restul continutului unei retete de produs finit se va muta inapoi in depozit.
    • Categoria Produse finite se foloseste pentru receptia produselor finite obtinute si transferul lor in gestiunea Test in cazul in care indeplinesc conditiile la controlul tehnic de calitate, sau in rebuturi in caz contrar. Butonul Adauga se utilizeaza pentru adaugare de produse finite, iar butonul Productii pentru consultarea productiei terminate deja inregistrate. Inregistrare de productie terminata va avea ca efect mutarea materiei prime aferente produselor finite terminate din gestiunea Lucru in gestiunea Test. Din gestiunea Test produsele se vor vinde direct sau se vor transfera inapoi in Depozit pentr a fi reintroduse in procesul de productie pentru obtinerea altor repere. La apasarea butonului Adauga se va deschide fereastra Productie TERMINATA de unde putem efectua urmatoarele operatii:



      Aici se poate opera ca productie terminata doar in cazul in care exista toata materia prima pentru un produs, caz in care pe coloana Cant posb in lucru se va calcul cantitatea posibila de produse care pot fi terminate cu materia prima aflata in gestiunea Lucru. Pe coloana Cant. terminata se completeaza cantitatea de produse finite obtinute ca produse finite, dupa care se poate salva bonul de productie. La salvare produsele finite se vor crea in gestiunea Test si se vor consuma materiile prime aferente acestora.